ჰუმუსი არის მუხუდოს უგემრიელესი აღმოსავლური პასტა. მუხუდო არის მცენარეული ცილის ერთ-ერთი საუკეთესო წყარო, ამიტომ ეს კერძი არა მარტო გემრიელია, არამედ სასარგებლოც.

ინგრედიენტები

ჰუმუსიმუხუდო იყიდება ბაზარზე წონით ან მარკეტებში.

  • მუხუდო — 500 გრ;
  • ლიმონის წვენი — 30 მლ;
  • ტაჰინი (სეზამის მარცვლების პასტა) – 120 გრ
  • 2 კბილი ნიორი (გამოტვეთ, თუ არ გიყვართ ნიორი);
  • მარილი — 1-2 ჩაის კოვზი;
  • არარაფინირებული ზეითუნის ზეთი.

მომზადება

ვეგეტარიანული რეცეპტიდაალბეთ მუხუდო 8-12 საათით თბილ წყალში (1,5 ლიტრში). შეგიძლიათ დაამატოთ 1 ჩაის კოვზი სოდა.
გადაასხით წყალი და კარგათ ამოავლეთ მუხუდო.

მოათავსეთ ქვაბში და 2 ლიტრი ცივი წყალი დაასხით.

მოხარშეთ ნელ ცეცხლზე სანამ მუხუდა კარგად არ დარბილდება.

მოხარშული მუხუდო მოათავსეთ ბლენდერში (დარჩენილი წყალი არ გადააქციოთ, შეინახეთ) და დაუმატეთ სხვა ინგრედიენტები. დააბლენდერეთ. ნელ-ნელა დაამატეთ დარჩენილი წყლის ნახევარი ლიტრი.

ათქვიფეთ სანამ მასა ერთგვაროვანი არ გახდება. ჰუმუსი მზადაა!

მოასხით ზეითუნის ზეთი და გააფორმეთ რამდენიმე მარცვალი მუხუდოთი და მწვანილით.